Pacific Hall

University of Oregon

 

As part of an overall intent to increase capacity for research, the University of Oregon has adapted Pacific Hall into research laboratory space. Originally named Science I (or Main Science), Pacific Hall was constructed in the early 1950s to house the Chemistry and Biology departments’ teaching and research laboratories. Over time, these laboratories relocated to newer facilities on campus. The renovation of Pacific Hall will reestablish the building as a research hub and create a new west entrance to the Lokey Science Complex for several research-focused University Departments. The renovation will create a new home for established and new research faculty in the Human Physiology, Geography, and Anthropology departments, and provide a valuable addition to the University’s research mission.

The current building renovation is 32,000 sf on three floors of Pacific Hall’s south wing. The project will improve existing space within Pacific Hall by converting classroom and office space to laboratory research and support spaces. A research module was developed to meet user group needs and fit within the overall existing structural system. There will be a maximum of 16 research modules with associated shared equipment areas and related research procedure suites. The 10’-8” width of each module is based on column location within chases and window alignment. The 22’-0” depth of each module allows for typical laboratory bench spacing, write-up space, and an efficient lab layout. The beauty of this module is its adaptability for future use; the module establishes a clear and rigorous pattern for future renovation of the remainder of the building.

A primary goal of the design is to showcase the research laboratories. As students and faculty walk through the hallways, they can readily identify and connect to the research laboratory spaces. Behind floor to deck glass, the highly visible labs will contrast with the existing building conditions. Another important goal was the creation of break-out areas where students and faculty can interact outside of the labs. These break-out spaces come equipped with whiteboards, seating, and other amenities to support spontaneous collaboration. The design also includes cell culture rooms, a biopsy suite, special storage, freezer room, conference room, graduate student office space, and researcher offices.

 

CAPACITY STUDY (June 13, 2016)