Hand drawn rendering by John Rowell

Jefferson Library Concept Design

Jefferson, Oregon

In 2010, the community of Jefferson, Oregon, decided they needed a new library. The Friends of the Jefferson Library formed to create a vision for a new library and civic meeting room. After a passionate fundraising and grant proposal effort, the Jefferson Library is now under construction.

The former Jefferson Library was located in the historic Jacob Conser House (1854) in Jefferson, Oregon. It occupied roughly 1,000 sf in a building shared with other municipal functions and could not serve the needs of the growing local population. The new 4,000 sf library will be a library for the 21st century, providing multi-media resources for the community with the capability of supporting current and future technologies. Built-in flexibility for organization of collections and activities anticipate future expansion. A variety of seating, good lighting, adjustable window controls, absorbent surfaces (for noise), operable windows, and support workspace for staff will produce a good place to read, study, and work. A simple, common sense approach to energy efficiency was adopted and includes maximizing daylight, high R-value insulation, efficient heating systems, options for photovoltaics on a south sloping roof, and low-maintenance, native species for landscaping.

The new library will become a source of community identity and pride. With its outdoor public plaza, welcoming front porch, a civic meeting room for public meetings and library programs and events, and exhibit and display areas that showcase local history, culture, and art, the library will be a resource for life-long learners of all ages. Adjacent to the City Hall, the Jefferson library will contribute to the vitality of downtown.